Cała Polska je na dworze, w Małopolsce wiemy, że na polu smakuje lepiej!
W tym roku Województwo Małopolskie zorganizowało MFS już po raz piętnasty! To wyjątkowe wydarzenie, które na stałe zagościło w kalendarzu najważniejszych i największych wydarzeń kulinarnych w Polsce.
Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku powrócił do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To smaki, które pamiętamy z dzieciństwa. Wszystko to dzięki kulinarnym umiejętnościom pań z kół gospodyń wiejskich z naszego regionu, które częstowały festiwalowych gości swoimi specjałami, przygotowanymi zgodnie z lokalnymi recepturami.
Na Małopolskim Festiwalu Smaku nie zabrakło także mistrza Andrzeja Polana, który pokazał jak można, bazując na charakterystycznych, lokalnych dla określonego regionu produktach, stworzyć kulinarne cuda o nieznanym dotąd smaku. Oczywiście goście festiwalu mogli również degustować potrawy, które wyszły spod ręki mistrza.
Na festiwalu pojawiły się także stoiska z miodami, serami, tradycyjnymi wędlinami i świeżo tłoczonymi sokami. Wszystkie regionalne, tradycyjne specjały można było zakupić na stoiskach prosto od lokalnych producentów.
W tym roku Festiwal zawitał do 9 miejscowości w regionie:
- 29 czerwca – Zgłobice –> ZOBACZ RELACJĘ
- 21 lipca – Podegrodzie –> ZOBACZ RELACJĘ
- 28 lipca – Wojnicz –> ZOBACZ RELACJĘ
- 11 sierpnia – Krościenko nad Dunajcem -> ZOBACZ RELACJĘ
- 18 sierpnia – Wola Żelichowska -> ZOBACZ RELACJĘ
- 25 sierpnia – Brzesko -> ZOBACZ RELACJĘ
- 1 września – Słomniki -> ZOBACZ RELACJĘ
- 15 września – Kraków -> ZOBACZ RELACJĘ
- 22 września – Krzeszowice -> ZOBACZ RELACJĘ
Jak zawsze, w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku przewidziano mnóstwo atrakcji dla gości odwiedzających wydarzenie: degustacje, strefa zabaw dla najmłodszych, konkursy z nagrodami, występy lokalnych artystów.